Gönderen Konu: Hersek Gölü  (Okunma sayısı 4937 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8028
    • insan ve doğa
Hersek Gölü
« : 14 Kasım 2018, 12:17:59 »
Marmara Denizinin güney yönünde doğu batı doğrultusunda uzanan çöküntü bir alanda oluşmuştur. Gölün denizle olan üç bağlantısı eskiden açık bir durumda iken şu anda kumla kaplı bir durumdadır. Bu girişlerden bir tanesinde metal ızgaralı beton bir balık tuzağı bulunduğu görülmüş ama şu anda bu tuzak terk edilmiş ve dağılmış durumdadır. Sahil şeridi boyunca uzanan beton bir set, lagünü denizden ayırmaktadır.

Deniz seviyesinde olan gölün batı yönünde yükseltisi fazla olmayan, üzeri ağaçlık ve çalılıklarla kaplı olan ve Deniz Üssü komutanlığı sınırları içinde kalan tepelik bir alan bulunmaktadır. Gölün doğu ve güney kısımları çayırlık ve tarım arazileriyle çevrelenmiştir. Ortalama göl alanı 150 hektar civarında olup, göl alanı yıllara ve mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.

Büyük bir bölümü sığ olan gölün ortalama derinliği 1.5-2 metre civarındadır. Gölü besleyen yüzeysel tatlı su kaynağı bulunmamaktadır. Yeraltı sularıyla besleniyor olduğu tahmin edilmektedir. Göl ekolojik yönden ötrofik ( bol gıdalı ) bir göl olup, su içi bitkileri bakımından oldukça zengindir. Gölün özellikle batı kesimlerinde sazlık alanlar dikkat çekmiştir.

Su ürünleri açısından önem taşıyan gölde kefal, levrek, pisi, gümüş, dil ve ispari gibi balık türlerin yaşadığı öğrenilmiştir. Başta bu özellikler olmak üzere alanın biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin olduğu ve önem arz ettiği gözlenmiştir.

Hersek Gölü Anadolu’ya Kuzeybatıdan giren kuş göç yolu üzerinde bulunması, uygun iklim koşulları ve besin maddeleri yönünden oldukça zengin oluşu değişik türden kalabalık kuş gruplarına beslenme, kışlama ve barınma olanağı sağlamaktadır.

Yapılan gözlemler neticesinde alanda değişik ördek türleri, sakarmeke, batağan, gri balıkçıl, büyük ve küçük beyaz balıkçıl, alaca balıkçıl, büyük karabatak ve çok sayıda değişik martı türlerin varlığı tespit edilmiştir. Özellikle alandaki ördek ve balıkçıl popülasyonların çokluğu dikkat çekmiştir.

Alanın geneli değerlendirildiğinde, başta su kuşları olmak üzere çok çeşitli yaban hayatı barındırması ve floristik açıdan zengin oluşu ve yukarıda belirtilen diğer özellikleri nedeniyle sulak alan özelliği taşımaktadır.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8028
    • insan ve doğa
Ynt: Hersek Gölü
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2025, 18:53:20 »
Hersek Lagünü, Yalova ili Altınova ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yalova’ya 27 km uzaklıktadır. Günümüzde lagünün yaklaşık 3 km. batısından denize bağlanan Yalakdere ve yan kollarının taşıdığı malzemelerle oluşmuştur. Marmara Denizi’nden kuzeybatı-güneydoğu yönündeki ince bir kıyı şeridi ile ayrılmaktadır. Ana beslenimi fırtınalı havalarda denizdenlagüne giren sularla gerçekleşmektedir. Gölün yüzey alanı152ha dır. Oldukça sığdır, ortalama derinliği 40-50 cm, olup en derin yeri 90 cm’dir. Genel Müdürlüğümüzün 23/02/2016 tarih ve 241 sayılı yazısıyla Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olan tescil edilmiştir.

Hersek Lagünü mülkiyeti hazineye ait olmayan Türkiye’deki tek göldür. Çeşitli kaynaklarda Yunanistan’ın Selanik kentinden göç ederek Hersek köyüne yerleşen Hıfzı Bey’e Atatürk tarafından gölü besleyen Yalakdere ile birlikte gölün tapusunun verildiği belirtilmektedir. Göl, Hıfzı Bey öldükten sonra varisleri tarafından Ahmet Refik Büyükaslan’a satılmıştır. Gölün yeni sahibi Ahmet Refik Bey 30.11.1965 tarihinde gölü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Vakfı’na bağışlamıştır. 199 no.lu parselde kayıtlı 1522 dönümlük göl alanı, 197 no.lu parselde kayıtlı 71.125 m2 lik tarla ile 200 no.lu parselde kayıtlı 21 dönümlük kâgir ev ve kayıkhane Altınova Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde Darülaceze Vakfı adına kayıtlıdır.

Bölgede kara gagalı sumru, Akdeniz martısı, gümüş martı ve sumru bu alanda koloni olarak kuluçkaya yatmaktadır. Bölge, kara gagalı sumru için Gediz Deltası'ndan sonra Türkiye’de bilinen ikinci önemli üreme kolonisi olmuştur. Alanda üreyen 20 çift kara gagalı sumru, Gediz Delta'sında üreyen 50-60 çift büyüklüğündeki popülasyonun üçte biridir. Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları son güncellemesinde (Eken ve Kılıç 2004) verilen ÖKA (önemli kuş alanı) kriterlerinde kara gagalı sumru için verilen B2 kriteri değeri 8 çifttir. Kara gagalı arasındaki kıyı şerididir. sumru, üreyen en az 20 çift ile Hersek Lagünü’ne önemli kuş alanı (ÖKA) özelliğini kazandırmaktadır. 16.01.2024 tarihinde yapılan KOSK sayımlarında 32 türe ait 10.297 adet kuş sayılmıştır.

Tags: