Görüntü teknolojileri geliştikçe, resim ve fotoğraflarda kullanılan formatlar ve standartlar da değişiklik gösteriyor. Peki en sık kullanılan JPG, PNG ve GIF gibi formatları birbirinden ayıran nedir, hiç merak ettiniz mi?
Günümüzde web tarayıcıları ve genişbant internet ile gösterdikleri uyum sayesinde yaygın biçimde kullanılan bu üç formatı sizler için masaya yatırdık.
◦İnternetin Kralı: JPG
Esasen Joint Photographic Experts Group (JPEG) tarafından profesyonel fotoğrafçılar için geliştirilen ve bu grubun baş harfleriyle adlandırılan JPG formatı, çalışma sistemi olarak biraz ZIP dosyalarını andırıyor. Görsel veriyi, görüntünün bölmelerini piksel bloklarına ayırarak sıkıştıran JPG, bu metot yüzünden fotoğrafta kalıcı bir etki bırakıyor. Diğer bir deyişle, JPG formatında yapılan bir sıkıştırmanın tekrar orijinal(büyük) hale dönüştürülmesi mümkün olmuyor

Devasa fotoğraf dosyalarını küçük boyutlara indiren bu format, fotoğraf düzenlemeden ziyade depolama amaçlı kullanıldığından, geri dönüşümsüzlük çok da sorun teşkil etmiyor. Üstelik yüksek sıkıştırma oranı, internet üzerinde en çok kullanılan formatın da JPG olmasını sağlıyor; zira bir JPG 2:1 oranından 100:1’e kadar sıkıştırılabiliyor.
Ne var ki görsel kaliteden feragat edilerek yapılan bu sıkıştırmalar, JPG formatını görsel sanatlarda kullanışsız hale getiriyor. En kaliteli JPG fotoğrafları bile sıkıştırılmış olduğundan, görselin ham haline göre az da olsa kalite kaybı yaşanıyor

JPEG bir zamanlar JPG formatı için kalite düşüşünü önleyen bir teknoloji geliştirmişti; lakin o yıllarda çevirmeli bağlantı hızı ve yüksek çözünürlüğe genel anlamda talebin çok olmaması nedeniyle JPG-LS adlı bu teknoloji hiçbir zaman beklenen popülariteyi yakalayamadı. JPG formatı, CMYK, 24 bit RGB ve 8 bit gri ölçek renk seçeneklerini destekliyor.
◦Mazinin Tatlı Hatırası: GIF
Tıpkı JPG gibi uzun bir maziye sahip olan Graphics Interchange Format(GIF), fotoğrafçılıktanziyade internet için kullanılıyor. TIFF görsellerinde kullanılan kayıpsız LZW sıkıştırmaya sahip olan GIF, ilk zamanlarında yaşadığı patent sorunlarının ardından, tüm patentlerin tarihinin sona ermesiyle birlikte günümüzde kabul edilen bir format haline geldi.
Doğal bir 8 bit renk dosyası olan GIF, bu nedenle 256 renkle sınırlı. RGB renk modelindenseçilebilen bu renkler, Colour Look Up Table(CLUT)’a kaydediliyor. Yine doğal bir 8 bit renk paleti olan gri ölçek, GIF görselleri oluşturmak için en ideal renk seçeneklerini sunuyor.

Transparan desteği bulunan GIF, animasyonları da destekliyor ve tüm kareleri 256 renkle sınırlı hale getiriyor. JPG gibi bir kalite kaybı yaşatmıyor olsa da, tüm renklerin 8 bit ile sınırlanması çoğu görselde muazzam bozunmalara neden oluyor. Nadiren ilginç efektler oluşturmak için kullanılan GIF formatı, çoğu zaman görsel estetikten ödün vermeyi gerektiriyor.
Yine de kayıpsız bir format olduğu için, GIF dosyaları metin ve geometrik şekil gibi sıkı çizgilere sahip görselleri saklamak için JPG’den çok daha elverişli bir ortam sunuyor. Modern fotoğrafçılıkta veya görsel depolamada kullanılmayan GIF, günümüzde sadece dans eden bebekler ve göz aldatmacalı animasyonlar oluşturmak için kullanılıyor.