Gönderen Konu: Yaprak balığı (Pempheris vanicolensis)  (Okunma sayısı 1473 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8017
    • insan ve doğa
Yaprak balığı (Pempheris vanicolensis)
« : 07 Ağustos 2020, 00:58:41 »
Yaprak balığı (Pempheris vanicolensis)  yada üçgen balığı. 20CM 'e kadar büyürler, gündüzleri mağara ve oyuklarda sürü halde geçirip gece aktif hale geçerler. Akdeniz'de oldukça yaygındırlar ama nadir görülürler, dalgıçlar daha fazla karşılaşırlar. Pempheridae, ailesinden Kızıldeniz göçmeni bir balık türüdür.

Pempheris vanicolensis, sırt yüzgecinin kökeninde en derin olan sıkıştırılmış bir gövdeye sahiptir, daha önce kuyruğa, özellikle de ventral tarafa, dar bir kaudal peduncle ile belirgin bir şekilde daralır. Genellikle sırt ve başın büyük bir kısmı üzerinde yeşilimsi bir parlaklığa sahiptir. Anal yüzgeci belirgin bir siyah kenar boşluğu gösterir, sırt yüzgecinin ucu siyahtır ve pektoral yüzgeçler herhangi bir siyah işaretten yoksun sarıdır. Gövde derinliği standart uzunluğun 2.2 - 2.4 katıdır ve toplam uzunluğu 20 cm'ye kadar büyür. Sırt yüzgeci 6 dikene ve 9 yumuşak ışınlara sahipken, anal yüzgeci 3 dikene ve 31 - 43 yumuşak ışınlara sahiptir.

Pempheris vanicolensis, genellikle mercan resiflerinde tropikal ve subtropikal denizlerde, normalde 100 metre'den daha derin olmayan sığ sularda görülür. Korunaklı kayalık ve mercan resifleri içinde ve çevresinde okullarda bulunur. Gün boyunca çıkıntıların altında, mağaralarda, limanlarda ve gemi enkazlarında barınmaktadır. Gece boyunca su kolonunda yüksek besleyen zooplanktonla beslenir.

Tags: