Gönderen Konu: Yağlıbalık (Garra rufa)  (Okunma sayısı 765 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8014
    • insan ve doğa
Yağlıbalık (Garra rufa)
« : 30 Nisan 2020, 18:20:47 »
Yağlıbalık (Garra rufa), (Kangal Balığı, doktor balığı), Türkiye, Ortadoğu ve İrandaki nehirlerde, küçük çamurlu derelerde, küçük göletlerde ve termallerde yaşayan, Cyprinidae ailesinden taban-yüzücü (bentopelajik), göçmen olmayan tatlısu balığıdır.



Türkiyedeki balıklar için rapor edilmiş maksimum boy 13 cm, maksimum ağırlık 39 gr (Kara ve Alp 2005), İranda rapor edilmiş maksimum boy 24 cm, maksimum ağırlık 129 gr (Esmaeili ve İbrahimi 2006) dır.

Yumurtlama zamanları bölgesel farklılıklar göstermektedir. Yumurtlama temiz ve çakıllı nehir tabanına, Dicle nehrinde Mayıs-Haziranda (Ünlü 2006), Sivas ve iç Anadoluda Mayıs ayında (Yazdanpanah 2005) ve mevsimsel değişimlerine bağlı olarak Temmuz ayına kadar sürmektedir.

Sivas ilinin Kangal ilçesinde termallerde insan ölü derisini yiyerek, bazı deri hastalıklarını (Sedef ve bazı deri hastalıkları) tedavi etmesiyle ünlüdür.

Dişleri yoktur. Suyun etkisiyle yumuşamış yaraları dudaklarının özel yapısıyla emerek kemirir.

Yurt dışında birçok ülkeye götürülmüş, çoğaltılmış "Doktor Balık" olarak lanse edilmiş ve ticari meta olarak kullanılmaktadır. Ancak, balığın tedavi edici özelliğinin etkili olabilmesinin Türkiyedeki termallerdeki suyun kimyasal yapısıyla yakın ilişkisi olduğu bildirilmektedir. Amerikaya da götürülmüş. Ancak, şimdilerde birçok eyalette kullanımı yasaklanmıştır.

Tags: