Küt burunlu camgöz (Dalatias licha), Dalatiidae familyasındaki bir skualiform köpekbalığı türüdür ve bu cins içindeki tek türdür. Dünya genelinde ara sıra bulunur, genellikle deniz tabanına yakın, 200-600 metre derinliklerde bulunur. Nötr yüzdürme özelliğini korumak için oldukça yağlı bir karaciğeri olan bu köpekbalığı, çok az enerji harcarken suda yavaşça seyredebilir. Dalatias licha, çok kısa, kör burunlu, iri gözlü ve kalın dudaklı ince bir gövdeye sahiptir. Üst dişleri küçük ve dar ve alt dişleri büyük, üçgen ve tırtıklı olan dişleri üst ve alt çeneler arasında oldukça farklıdır. Tipik uzunluğu 1 – 1,4 metre'dir.
Büyük dişler ve güçlü bir ısırıkla donanmış olan Küt burunlu camgöz, kemikli balıklar, köpekbalıkları ve vatozlardan kafadanbacaklılara, kabuklulara, polika solucanlarına, sifonoforlara ve muhtemelen leşlere kadar pek çok farklı av türünü alan güçlü, yalnız bir avcıdır. Aynı zamanda, daha küçük akrabası olan aşçı köpekbalığına (Isistius brasiliensis) benzer şekilde kendisinden daha büyük hayvanların ısırıklarını alır. Bu köpekbalığı aplasental canlıdır ve 10-14 yavru doğurur. Kitefin köpekbalığı, öncelikle Portekiz ve Japonya tarafından eti, derisi ve karaciğer yağı için ticari olarak avlanır. Bu türü hedefleyen bir balıkçılık, 1970'lerden 1990'lara kadar Azor Adaları açıklarında vardı, ancak aşırı avlanma ve düşen karaciğer yağı fiyatları nedeniyle çöktü; Azor stokunun hızla tükenmesi, genellikle derin deniz köpekbalıklarının insan sömürüsüne duyarlılığının bir örneği olarak gösteriliyor. Bu türün düşük üreme oranı, onu aşırı avlanmaya yatkın hale getirir ve bilinen nüfus düşüşleriyle birleştiğinde, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından Hassas olarak değerlendirilmesine yol açtı.
Küt burunlu camgöz başlangıçta Fransız doğa bilimci Pierre Joseph Bonnaterre tarafından "Squalus licha" olarak tanımlandı, 1788 Tableau encyclopédique et méthodique des trois regnes de la nature; "Le cap Breton" dan tip örneği o zamandan beri kayboldu. Bu tür daha sonra Constantine Rafinesque'nin 1810 Dalatias sparophagus'unun S. licha ile eşanlamlılığından gelen kendi cinsi Dalatias'a yerleştirildi. Ancak, bazı otoriteler, D. sparophagus'un bir nomen dubium olduğu gerekçesiyle buna itiraz ediyor ve bir sonraki mevcut cins adı Scymnorhinus'u kullanmayı tercih ediyor. Dalatias cins adı, "meşale" anlamına gelen Yunanca dalos veya dalou'dan türetilmiştir. Spesifik sıfat licha, bu köpekbalığının Fransızca adı olan la liche'den gelmektedir. Kitefin köpekbalığı için kullanılan diğer yaygın isimler arasında siyah köpekbalığı ve esmer Charlie bulunur.
Cladistic çalışmalar tutarlı bir şekilde kitefin köpekbalığının en yakın akrabalarının birkaç diş, iskelet ve kas benzerliklerini paylaştıkları aşçı köpekbalıkları (Isistius) olduğunu bulmuştur. Dalatias ve Isistius'un, köpekbalığı köpekbalıklarının derin denizden nispeten daha sığ habitatlara daha büyük adaptif radyasyonunun bir parçası olarak, Kretase ve Tersiyer dönemleri (65,5 milyon yıl) arasındaki geçişten kısa bir süre sonra evrimsel olarak ayrıldığına inanılıyor.
Kesin olarak kitefin köpekbalığına ait olan en eski fosil dişler, Yeni Zelanda'daki Bortoniyen evresindeki yataklardan (43.0-37.0 Ma) elde edilenler gibi Orta Eosen dönemine aittir. Avrupa'da, eski SSCB'de, Japonya'da ve batı Hindistan'da da çeşitli yaşlara ait Dalatya fosil dişleri bulunmuştur. Şu anda bu türe ait olduğu kabul edilen fosil materyali, tarihsel olarak çok sayıda farklı isim altında tanımlanmıştır.
Küt burunlu camgöz, çok kısa, yuvarlak bir burunlu orta derecede uzun bir gövdeye sahiptir. Gözler ve sivri uçlar büyük. Dudaklar, kıvrımlı veya saçaklı kalındır, ancak sulu olacak şekilde değiştirilmemiştir. Üst çenede 16–21, alt çenede 17–20 diş sırası vardır. Üst dişler küçük ve sivri uçlu olup, ağzın köşelerine doğru hafifçe kıvrılır. Alt dişler çok büyük, bıçak şeklinde ve tırtıklıdır, tabanları kesintisiz bir kesme yüzeyi oluşturmak için birbirine kenetlenir.
Birinci sırt yüzgeci, ikinciye göre biraz daha küçük ve daha kısadır ve hiçbirinin dikeni yoktur. Birinci sırt yüzgeci, pektoral yüzgeçlerin serbest arka ucunun arkasından kaynaklanırken, ikincisi pelvik yüzgeç tabanlarının ortasından çıkar. Pektoral yüzgeçler kısa ve yuvarlaktır. Kuyruk yüzgecinde, uca yakın iyi gelişmiş bir çentik ile belirgin bir üst lob ve zar zor mevcut bir alt lob vardır. Yüzgeçlerin şekli ve dizilişi Portekizli köpek balığına (Centroscymnus coelolepis) benzerdir ve bu tür, yüzgeç dikenlerinin olmamasıyla ayırt edilebilir. Dermal dentiküller küçük ve düzdür ve bir noktada biten tek bir yatay sırt vardır.
Renklenme tek tip koyu kahverengi veya gridir ve bazen arka tarafta soluk siyah noktalar bulunur. Yüzgeçlerin beyaz veya yarı saydam arka kenarları vardır ve kuyruk yüzgecinin ucu siyahtır. Vücudunun% 59'unda pigment bulunmayan 90 cm uzunluğundaki kitefin köpekbalığı, 2003 yılında Cenova Körfezi'nde yakalanmıştı. Bir önceki albino Portekiz köpek balığı vakasından farklı olarak, bu bireyin anormal renklenmesi av yakalama yeteneğini azaltmamıştı. Çoğu kitefin köpekbalığı 1 - 1,4 metre uzunluğunda ve 8 kg ağırlığındadır; bildirilen maksimum uzunluk 1,6 metre, muhtemelen 1,8 metre.
Küt burunlu camgöz, tropik ve sıcak sularda, aralarında muhtemelen çok az değiş tokuş bulunan, geniş bir şekilde ayrılmış popülasyonlardan oluşan, neredeyse küresel bir yelpazeye sahiptir. Bu köpekbalığı Doğu Pasifik ve Kuzey Hint Okyanuslarından bildirilmemiştir. Kuzey Atlantik'te, Georges Bank ve kuzey Meksika Körfezi'nde ve Kuzey Denizi'nden Kamerun'a, Britanya Adaları çevresinde, batı ve orta Akdeniz'de ve Madeira ve Azorlar açıklarında meydana gelir. Hint Okyanusu'nda Güney Afrika ve Mozambik açıklarında bulunur. Pasifik'te Japonya, Java, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Hawai Adaları açıklarında meydana gelir. Güney Atlantik'te, güney Brezilya açıklarında bu türün tek bir kaydı var.
Bir açık deniz, derin su türü olan kitefin köpekbalığı en çok 200-600 metre derinlikte yaygındır, ancak yüzeyden 1.800 metre derinliğe kadar yakalanmıştır. Azorlar açıklarında bu köpekbalığı cinsiyete göre ayrılır; dişiler en çok 230 metre derinlikte ve erkeklerde en yaygın olarak 412-448 m civarında yaygındır. Kitefin köpekbalığı, dış kıta sahanlıklarında ve üst kıta yamaçlarında yaşar ve ayrıca okyanus adaları ve deniz dağlarının çevresinde bulunur. Su sütununun ortasından farklı olarak, ailesinin deniz tabanına yakın bir yerde bulunma eğiliminde olan tek üyesidir, ancak zaman zaman dibin çok üstünde yakalanmıştır.
Görüldüğü yerde nispeten yaygın olan kitefin köpekbalıkları genellikle doğaları gereği yalnızdırlar ancak küçük gruplar oluşturabilirler. Sudan daha az yoğun bir lipit olan skualen ile dolu büyük bir karaciğeri olan, nötr yüzdürme özelliğini korumasına ve çok az çabayla dibin üzerinde gezinmesine izin veren yavaş bir yüzücüdür. Kuzey Afrika kıyılarında ve Cenova Körfezi'nde yapılan araştırmalar erkeklerin sırasıyla 2: 1 ve 5: 1 oranında kadınlardan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı; Bu dengesiz cinsiyet oranı Güney Afrika dışında gözlemlenmemiştir ve örnekleme yanlılığını yansıtabilir. Kitefin köpekbalığı, daha büyük balıklar ve köpek balıkları ve ayrıca ispermeçet balinaları (Physeter macrocephalus) tarafından avlanır. Bu türe ilişkin parazit verileri sınırlıdır; İrlanda'da yakalanan iki köpekbalığının incelenmesi mide lümeninde üç nematod buldu. Biri Anisakis simplex L3 olarak tanımlanabilirken, diğeri bir larva Raphidascaris olabilir.
Güçlü ve çok yönlü bir derin su avcısı olan kitefin köpekbalığının kısa, sağlam çeneleri, ona son derece güçlü bir ısırık verir. Esas olarak kemikli balıklarla beslenir (derin su kokusu, engerek balıkları, pullu yusufçuklar, barracudinalar, yeşil gözler, fenerler, kılçıklar, morina ve diğer gadidler, grenadiers, derin su akrep balıkları, palamut, yılan uskumruları, derin su kardinal balıkları ve deniz kurbağaları dahil), ama aynı zamanda paten, küçük köpekbalıkları (Galeus, Squalus, Etmopterus ve Centrophorus), kalamar ve ahtapot, kabuklular (amfipodlar, izopodlar, karides ve ıstakozlar), polika solucanlar ve sifonoforlar dahil olmak üzere çok çeşitli diğer hayvanlar. İlgili aşçı köpekbalığı gibi, kitefin köpekbalığı da diğer köpek balıkları ve balinalar da dahil olmak üzere kendisinden daha büyük hayvanlardan et parçalarını kesebilir. Diyetinde hızlı yüzen balıkların varlığı, kitefin köpekbalığının süpürme yapabileceğini veya daha hızlı av yakalamak için başka yollara sahip olabileceğini düşündürmektedir. Akdeniz'de kemikli balıklar yıl boyunca en önemli besindir; ikinci en önemli av kışın ve ilkbaharda köpekbalıkları, yazın kabuklular ve sonbaharda kafadanbacaklılardır. Yakalanan erkeklerin, bilinmeyen nedenlerle kadınlara göre daha tok mideleri olma olasılığı daha yüksektir.
Küt burunlu camgöz, üreme aplasental canlıdır, embriyolar rahim içinde yumurtadan çıkar ve yumurta sarısı tarafından terimleri sürdürülür. Yetişkin dişilerin iki işlevsel yumurtalık ve iki işlevsel uterusu vardır; rahim bölmelere ayrılmamıştır. Akdeniz'de üreme, ilkbahar ve sonbaharda zirvelerle yıl boyunca gerçekleşir; dişiler gebelikler arasında bir yıl istirahat edebilir. Altlık boyutu 10–16'dır ve dişi boyutuyla artar. Gençler, iki yıllık olası bir gebelik döneminden sonra, coğrafi konuma göre değişen 30-45 cm uzunluğunda doğarlar. Erkekler 77–121 cm ve dişiler 117–159 cm uzunlukta cinsel olarak olgunlaşır. Bir bireyin doğumdaki boyutu, olgunluktaki boyutu ve maksimum boyutu arasında bir ilişki yoktur.