Gönderen Konu: Karaburun balığı (Chondrostoma colchicum)  (Okunma sayısı 818 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8016
    • insan ve doğa
Karaburun balığı (Chondrostoma colchicum)
« : 29 Nisan 2020, 05:01:36 »
Karaburun (Chondrostoma colchicum): : Vücut yuvarlak ve ince uzun şekillidir. Ağız ventral durumdadır ve keskin kenarlı sertleşmiş dudaklara sahiptir.
Bu özelliğinden dolayı taşların yarığındaki hayvanları ve taşlar üzerindeki yosunları kemirerek kolayca sökebilirler. Burun ileriye doğru uzamış olup, ucu küttür. Sırtı yeşilimsi kahverengi veya kurşunidir. Yan tarafları ve karın kısmı gri – beyazdır. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri esmerimsi, diğer yüzgeçleri ise portakal sarısı veya kırmızıdır. Bazen pullar üzerinde küçük siyah renkli pigment taneleri bulunur. Ortalama uzunluk 15 – 20 cm, maksimum uzunluk ise 40 cm’dir. Çoruh Nehri’nin hızlı akan kısımlarında yaygındır.



ÜREME DÖNEMİ: Eşeysel olgunluğa 3 – 4 yaşında ulaşan bu balığın üreme dönemi Mart – Mayıs aylarını kapsar. Cinsel olgunluğa ulaşan gerek erkek, gerekse dişilerin çiftleşme zamanında, başları kabarcıklarla kaplanır.

Yumurtlama döneminde akarsuların hızlı akışlı ve sığ olan zemini taşlı – çakıllı zonlarına geçerler. Yumurtaları 1.5 mm çapında olup, dişi balık 20.000 – 100.000 arasında yumurta bırakır.

TÜKETİM ŞEKLİ: Eti fazla kılçıklı olduğu için ekonomik değeri yoktur. Sadece alabalık yetiştirilen göllerde yem balığı olarak kullanılırlar.

Tags: