Gönderen Konu: Balta balığı (Brama brama)  (Okunma sayısı 855 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8028
    • insan ve doğa
Balta balığı (Brama brama)
« : 02 Ağustos 2020, 21:28:48 »
Bramidae ailesinden Perciformes alt katagosine ait genelde okyanuslarda yaşamasına rağmen Akdeniz hatta karadenizde de zaman zaman görülmüş  bir tür olup Anavatan Atlantik okyanusu olmasına karşın tüm diğer okyanuslara yayılmış olan bir türdür. Vücudu yakalandığı yöreye göre değişik renklerdeyse de  genelde sırt kısmı koyu siyaha yakın lacivert karın bölgesi nispeten parlak gümişi beyaz renktedir.

1 metre kadar olanlarına rastlanmış olan bu balık 1000 metre derinliklere kadar okyanus suları içinde bulunmakta ve 12 ila 24 derece C sıcaklıktaki suları takip ederek zaman zaman sahillere kadar gelmektedir. Ticari değeri oldukça iyi olmasına rağmen, dönem dönem paraziter hastalıkları taşıdığı için bazı ülkelerde satılması yasaklanmış olup, iyice pişirilmeden yenmesi yavsiye edilmez. Ticari avcılığı yapılırken hemen şoklanarak derin dondurucularda muhafaza edilir.

9 yıl kadar yaşadığı 6-7 kilolara vardığı gözlemlenmiş olan bu tür genelde kendinden küçük olan tüm balık türlerini, yavruları, kalamar ve benzerlerini tüketirse de; Köpek balıkları ve gerçek orkinos (Thunnus thynnus) baş düşmanlarıdır. Bir okyanus derinsu ve orta su balığı olmasına rağmen her derinlikte rastlanması olası olan bu tür yaygın olarak Atlantik okyanusundan - Hint okyanusuna hatta güney Pasifiğe kadar geniş bir alanda yoğun olarak popülasyonunu sürdürmektedir. En önemli parazitik hastalığı Plerocercoides Disease olup; şoklanmadığı ya da iyi pişmediği takdirde insana bulaşması olasıdır. İskelet bölgesi kasları kurtçuklar kıvamında saran bu parazit; balığın ekonomik değerini azaltmakta olup zaman zaman balıkların ölümüne sebebiyet vermekteyse de her mevsimde görülmemektedir.

Tavası, buğulaması yapılarak fırında folye kaplanarak pişirilip tüketilebilen bu balığın fümesi de makbuldür...

Dik bir açıyla ağıza yaklaşan kafa yapısı vardır. Alt çene üst çeneden nispeten daha uzundur. Vücudu küçük pullu ve yassı, derin suya mukavim bir yapıya sahip olup yüzgeçler de ışıltılı yapıdadır. Pasifik Okyanusunda yaşayanlarda renk farklılıkları gözlemlenmiş olup, ağız biçimlerinde deformasyonlar vardır.

İtalyada ay balığı, ispanya'da Kastanyet balığı Yunanistan'da Thalasomprama  gibi ticari isimleri vardır. Bazı türlerinde pullar yalnızca kuyruk bölgesine doğru ve anal yüzgeç yakınlarında (yaldızlı bir görünümde olup) yoğunlaşmıştır.

Ağız içersinde sivri küçük dişler mevcut olup deniz şakayığı benzeri dip yumuşakçalarını kopartabilmek için idealdir. Görünüm itibarıyla pekçok balıkçı tarafından Peprilus snyderi'ye benzetilsede peprilus pulsuz olup kafadan ağıza olan açı daha yumuşak kavisli alt ve üst çene hemen hemen aynıdır ve  Stromateidae ailesindendir..

Tags: