Gönderen Konu: Sinop'u Tanıyalım  (Okunma sayısı 10515 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7962
    • insan ve doğa
Sinop'u Tanıyalım
« : 05 Kasım 2010, 13:27:50 »
GENEL BİLGİLER 
İlin adı nereden geliyor? Antik Çağ'da Paflagonya Bölgesi'nde kalan Sinop'un eski adı Sinope'dir. Kentin adı, kurucusu kabul edilen aynı adlı Sinope'den gelir. M.Ö. V. Yüzyıla kadar dayanan bir söylentide ise , kenti, eski Yunan'da Irmak Tanrısı Asopos'un 'su perisi' kızlarından Sinope kurmuştur.

İlçeleri: Sinop (merkez), Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.

Sinop'un varlığı çok eski çağlara tam mitolojik çağlara kadar dayanmaktadır. Bu yüzden tarihi yapıtlar bakımından oldukça zengindir.

Sinop Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe yarımadası üzerine kurulmuştur ve turizm potansiyel kaynakları oldukça zengindir.

İl'de çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan kaleler, mabetler, kiliseler, camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, türbeler, çeşmeler, kaya mezarları gibi çok sayıda eserler bulunmaktadır.

Sinop Müzesi, çok zengin bir koleksiyona sahiptir. Müze, İlimize gelen yabancıların ilgi odağı halini almıştır. Müzede bulunan İkonalar gerçekten görülmeye değer. Yöreye özgü köy evlerinin yanısıra, özellikle İl Merkezi, Boyabat, Ayancık ve Gerze İlçelerindeki eski sivil mimari eserler görülmeye değer. Sinop'ta deniz, kum ve güneş Akdenizi aratmayacak güzellikte ve çekiciliktedir. Şu bir gerçek ki, Karadeniz'in en güzel plajları Sinop İlindedir.

175 km. uzunluğunda olan kıyılarımızın masmavi ve tertemiz denizi, yer yer kilometrelerce uzanan pırıl pırıl kumlu plajları, yer yer denize kadar uzanmış yemyeşil ormanlarla kaplı ıssız koyları, insanlara sağlık ve huzur vermektedir.

Türkiye'nin en Kuzey ucu olan İnceburun, İl merkezine çok yakın olup, gür ormanlarla kaplıdır. 1. Derece doğal sit alanı ilan edilmiş olan Akliman ve Hamsilos koyu birer doğa harikasıdır.

Deniz, kum, orman ve gölün iç içe olduğu Sarıkum Gölü ve çevresi Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Tabiatı Koruma alanında çok sayıda kuş türü ile ormanda da çok sayıda yılkı atları bulunmaktadır.

İl ve İlçelerde günübirlik piknik alanları ve mesire yerleri vardır. Bunlardan Akliman piknik alanın doğal güzelliğine hayran olmamak mümkün değildir.

Sinop Limanı, doğal liman olması sebebiyle ilk çağlardan beri gemicilerin sığınak yeri olmuştur. Karadenizin özelliği ve Doğu Karadeniz ile Batı Karadeniz arasında bulunması nedeniyle Sinop, Yat Turizmine elverişli bir konumdadır. Sinop Limanına gelen yatlar, bunun açık bir göstergesidir.

Son yıllarda insanların en çok ilgisini çeken, doğa ile iç içe yaşama arzusu, yayla turizmini ön plana çıkarmıştır. Ayancık Akgöl Turizm Merkezi, Bakanlar kurulu kararıyla ilan edilmiş olan Turizm Merkezlerimizdir.

Boyabat ve Durağan İlçelerinde çok sayıda yayla bulunmaktadır.

Ayancık İlçesi'nde bulunan İnaltı Mağarası'nın İl Turizmine kazandırılması için mağaranın proje yapımı tamamlanmış olup, yakın zamanda çalışmalara başlanılacaktır.

Su altı ve su üstü sporları için Sinop, ayrı bir potansiyel arzetmektedir. İl'de deniz ve kara avcılığı potansiyeli de çok yüksektir.

Çadır ve karavan turizmine yönelik altyapısı tamamlanmış her türlü hizmet veren yerler bulunmaktadır. Akliman-Hamsilos, Sarıkum'daki orman içi alanlar yürüyüş parkuru ve atlı yürüyüşler için çok elverişlidir. İl'deki yeryüzü şekillerinin ağırlık bölümü (%74,3) oluşturan dağların yükseltileri pek fazla değildir. Sinop genel olarak engebelidir.

Sinop'ta güneşin batışını seyretmek ise bambaşka bir alemdir.

Artık Sinop'a denizden de gidilebilir. İstanbuldan iki haftada bir Sinop'a da uğrayan bir gemi kalkıyor. Bunun dışında Batı Karadeniz'i tekneyle dolaşmak da olanaklı isterseniz, Açık Deniz Yat Kulubü iki yıldır Karadeniz rallisi düzenliyor. Tüm Karadeniz ülkeleri dolaşılıyor. Bu arada kimi Batı Karadeniz limanlarına da uğranıyor. Ama en iyisi bu bölgeyi Şile'den başlarak liman liman dolaşmak.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN
Sinop Kalesi : Boztepe yarımadası'nın en dar yerinde, Gaskalılar tarafından yapılan kale,Pontoslular, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'ca da kullanılmış ve onarılmıştır. Kalenin iç burçları Selçuklu sultanı İzzeddin Keykavus I tarafından 1215-18 arasında yaptırılmıştır.

Güneydeki içkale, Meşrutiyetten sonra Ittihad ve Terakki Partisi muhalifleri için bir hapisane olarak kullanılmıştır. Savunma hendekleriyle çevrili Sinop kalesi, bugün de ayaktadır. Kenti çevreleyen kale duvarlarının uzunluğu 2.050 m, genişliği ise 3 m.dir. Kalenin içinde bir cami vardır.

Balatlar Kilisesi : M.S 660'lı yıllarda Bizanslılar tarafından yaptırılan kilise, Bizans tuğla ve taş işletmeciliğinin en güzel örneklerindendir. Kilisedeki fresklerin bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir.

Abalı Köyü Piknik Alanı: Abalı Köyü civarındaki Söğütler sırtı Mevkiinde 30 Hektar bir alanı kapsamaktadır. Alan düz ve çimenlik olup, kara gürgen ve meşe ağaçlarıyla kaplıdır. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1994 yılında ormaniçi dinlenme yeri olarak tescil edilmiştir. Sinop'a 13 Km. uzaklıkta olup yolu asfalttır. Altyapı çalışmaları devam etmektedir.

Karakum Mevkii: Şehir merkezinden 1.5 km. uzaklıktadır. Boztepe yarımadasının Güneydoğusunda yer alan bu doğal plaj siyah kumlardan oluşmuştur. Bu doğal plajın
kumları ince tanelidir. Halk arasında kumunun romatizma, siyatik gibi hastalıklara iyi geldiği söylenir. Bu Mevkide Özel İdareye ait Karakum Tatil Köyü vardır. Karakum Tatil Köyü'nde çadır ve karavan yerleri mevcuttur. Karakum Mevkiinde konaklama ve yeme içme üniteleriyle pansiyonlar bulunmaktadır. Karakumdan itibaren Sinop Yarımadası'nı dolaşmak mümkündür. Yolu asfalttır.

Akliman : Serapis Tapınağı: Şehitler Parkı içindedir. Helenistik çağda inşa edilmiştir. Roma döneminde de kullanılmıştır. 1954'teki arkeolojik kazılarda daortaya çıkarılan tapınaktan küçük kalıntılar ele geçirilmiştir.

Hamsoraz Koyu : Karadeniz'in kaya içlerine en çok sokulan koylarındandır. Kefal, karagöz ve kaya balıklarının bol olduğu koy, dip avcılığına da elverişlidir.

Paşa Tabyası : Sinop yarımadası üzerinde, 19 yüzyıl başlarında, Osmanlılar tarafından yaptırılmıştır. Yarımay şeklindeki tabya, 11 top ayağı, cephanelik ve mazhenlerden oluşan bir yapıdır.

Alaaddin Camii (Ulu Camii) : Kentin ortasındadır. 1214'te Selçuklu sultanı İzzeddin Keykavus I tarafından yapımı başlatılan cami, Selçuklu veziri Müiniddin Süleyman Pervane tarafından 1267'de tamamlatılmıştır. 1385'te Candaroğlu Beyazıd tarafından büyütülen camiinin planı Güneydoğu Anadolu camilerininkilere benzer. Enine düzenlenen ibadet yeri ve beş kubbeden oluşan caminin bahçesinde, bir şadırvan ve İsfendiyaroğullarına ait bir türbe yer alır.

Seyid Bilal Türbesi: Hıdırlık Tepesi'ndedir. 10. yüzyılda Arap komutanlarından Seyid Bilal için yaptırıldığı sanılmaktadır. Duvarlarında yazılar bulunan türbedeki sanduka, işlemeli parmaklıklarla çevrilidir. Türbe, Sinoplular'ın ziyaret ve adak yerlerindendir.

Sarıkum: Şehir merkezine 21 km. uzaklıktadır. Sinop ve yöresinin en ilginç doğal güzelliklerini sergileyen Sarıkum gölü ve çevresi, göl, deniz, sulak saha, orman ve çeşitli tarla tarımının yapıldığı bir ekosistemler bütünlüğü gösteren Tabiatı Koruma Alanıdır. Bitki örtüsünün yanı sıra çevrede görülen başlıca hayvan türleri: karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, vaşak, gelincik ve vahşi yılkı atları gibi memeliler; çok çeşitli kuş türleri ile çeşitli sürüngen, kurbağa ile kefal gibi balık türleridir.

Alan göç mevsiminde kuşlar tarafından konaklama yeri olarak kullanılmaktadır. Denizle göl birbirine yakındır. Deniz kenarında, ince taneli kumların oluşturduğu geniş ve uzun kumsal bulunmaktadır. Adını kumun renginden almıştır.

Doğal güzellikleriyle, kara ve deniz avcılığı için bulunmaz bir yerdir. Sinop'un Gerze, Ayancık ve Boyabat ilçelerinde de birbirlerinden güzel plajlar ve mesireler vardır.

Yuvam kampı: Sinop Belediye'sine ait kampta, eğlence ve dinlenmetesislerinin yanında bir de kamping vardır.

Öztürkler kampı: Son derece güzel ve temiz bir plaja sahip olan kampta lokantalar, gazinolar ve çeşitli konaklama tesisleri yer almaktadır.

Şehitler Çeşmesi: Sinop il merkezinde 14 adet tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Şehitler Çeşmesi'dir. Tersane Çarşısında olan Çeşme, 1853 Osmanlı Rus savaşında, Rusların Sinop Limanındaki donanmaya düzenledikleri baskında şehit düşen denizcilerimizin üzerlerinden çıkan parayla yaptırılmıştır.


İçmeler ve Kaplıcalar
Acısu İçmesi: Gerze ilçesine bağlı, Acısu Köyü’ndedir. Kalsiyum bikarbonatlı bir içmedir. Fazla CO2 içerdiği için içimi pek hoştur. Çevre halkı büyük rağbet gösterir. Mide için çok faydalı bir sofra suyudur. Su sıcaklığı 15 derecedir.

Aloğlu İçmesi: Sinop kent merkezindedir. Çevre halkı tarafında içme olarak ilgi görür. Karaciğer, safra yolları hastalıklarında faydalıdır. Su sıcaklığı 16 derecedir.

Boyabat Kaplıcası: Boyabat İlçesi’ndedir. Romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelir.
Su sıcaklığı 22 derecedir.

YİYECEK & İÇECEK
Sinop'ta her türlü sebze yetiştiğinden sebze yemekleri çoğunluğu teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra unlu yiyeceklerle, meyve ve balık tüketiminin yaygın olduğu Sinop'ta kestane, ayva gibi meyvelerden yemek de yapılır.

Pasta, pide, börek türü yiyeceklerin çok tüketildiği Sinop ilinin yöresel yemeklerinden bazıları şunlardır: 'Nokul', mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalikose), 'çipsi' ve plaki.

Ayrica Sinop'un en ünlü yemeklerinden biri olan katlama yemeği yapımında un, su, tuz karışımından hamur yapılıp büyükçe açılır. Yağlanarak katlanır. Saçta kızartılırken av kanatlarıyla tekrar yağlanır. Kızartma işi bitince indirilir.

Bu arada Sinop'ta kent içi restoranlarının yanı sıra, liman içi yalı kahve ve çay bahçeleri gibi seçenekleri var.

« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2018, 01:32:24 Gönderen: GeZGiN »

Tags: