Kızılcık bitkisi Demir Çağı’ndan beri bilinen çok eski ve faydalı bir meyvedir. Kızılcık antik çağlardan günümüze popüler bir evde tedavi yöntemi oldu ve gut, romatizma, ishal, kabızlık, ateş, cilt enfeksiyonları, egzama başta olmak üzere pek çok problemde kullanılır olmuştur.
Kızılcığım yaklaşık 150 türü bulunmaktadır. Cinsine göre meyveler yaz başı ve sonbahar ortalarına kadar hasat edilebilir. Meyveler kırmızımsı-siyah renklidir ve meyve suyu, reçel ya da marmelat olarak kullanılır.
Kızılcığın içinde bulunan ve rengini veren antosiyaninler mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarını engeller ayrıca ishali hafifletir. Kızılcığa ekşi tadını veren malik, kuinik ve sitrik asitler böbrek taşlarını engeller.
Kızılcık vitamin ve minerallerin zengin bir kaynağıdır. A, C vitaminleri ile karoten, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, kükürt, demir ve iyot içerir. Güçlü antioksidan özelliği ile soğuk algınlığı- grip başta olmak üzere bağışıklık sistemi sorunlarında yardımcı olur ve bağışıklığı güçlendirir. Bol miktarda lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır ve özellikle zayıflama diyetlerinde tokluk hissini arttırır.
İdrar yolu enfeksiyonlara için mükemmel bir ilaçtır. Gerek soğuk algınlığı, gerekse cinsel ilişki nedeni ile bulaşan enfeksiyonlarda, diyafram ya da kondom gibi ürün kullanımından doğan alerjilerde yardımcıdır. Kızılcık suyunu içmek tedaviye yardımcı olduğu gibi önleyicidir.
Kızılcık idrardaki kalsiyum tuzlarını iyonize ederek böbrek taşı oluşumu riskini de azaltır. Bağışıklık fonksiyonlarını korumak ve kanseri önlemek için önemli bir kaynaktır. Ayrıca yağlı gıdaların sindirilmesinde mide ve bağırsaklara binen yükü hafifletmektedir.
Bazı erken labaratuvar çalışmaları kızılcığın diş ve diş eti iltihaplarını önlemeye yardımcı olduğunu, kalp krizlerine karşı koruyucu olduğunu söylemektedir. Kızılcık yanıklar, yaralar ve sedef hastalığı gibi pek çok cilt sorununda etkilidir.
Kızılcığın faydalarından yararlanmak için kızılcık suyu, taze ya da kurutulmuş meyve tüketilebileceği gibi derin dondurucuda da saklama yoluna gidilebilir. Yıl boyunca taze kızılcık bulunması mümkün olmamaktadır.
Kızılcık antibiyotik tedavisi sırasında, ağır kabızlıklarda ve şeker hastalığında dikkatle kullanılmalıdır. Kızılcığın bilinen bir yan etkisi yoktur. Diğer bitki ve ilaçlarla etkileşimi bilinmemekle birlikte vajinal mantar eğilimi olan kadınlarda mantarların artmasına neden olabilir.