1) Kar yemeyiniz! Suyu bir halinden diğer haline (katıdan sıvıya) dönüştürmek çok fazla miktarda enerji gerektirir. Bu işlemi gerçekleştirmek için o kadar çok kalori harcarız ki bu da hızla hipotermiye girmemize neden olabilir.
2) Buzun altında akan suyun bulunduğu göllerde veya nehirlerde delik açarak su ihtiyacımızı giderebiliriz. İçine düşmemek için dikkat ediniz. Bir çok durumda suyun terliksi hayvanlardan (giardia) ve diğer bakteriyolojik kirleticilerden temizlenmesi gerektiğine dikkat ediniz (aşağıda verilmiştir).
3) Su elde etmek için ateşte veya ocakta kar eritilebilir. Eriteceğiniz karın temiz olmasına, sarı (idrar) veya pembe (bakteriyel büyüme) olmamasına dikkat ediniz. Yalnız karı katı halden sıvı hale getirmek için çok fazla miktarda enerji gerektiğinden, tencerinizin dibine bir miktar su koyunuz. Önce bu suyu ısıtarak, karı yavaş yavaş ekleyerek önce sulu kara, ardından suya dönüşmesini sağlayınız. Hacimce 10 L kar 1 L suya dönüşür. Karın temizlenmesi gerekmez.
4) Kış güneşini kullanarak su elde etmek – Birkaç saat boyunca güneşli kalabilen karlı bir noktada , 60 cm uzunluğunda ve 30 cm derinliğinde bir çukur kazınız. Mümkünse, bu çukuru köpük matla veya başka bir yalıtıcı ile (gerekli değil ama işlemi hızlandırır) kaplayınız. Çukuru siyah naylon torba ile kaplayınız. Torbanın yüksekte kalan kenarlarına temiz kar yığınız. Güneşin enerjisini çeken plastik torba karın erimesini sağlar ve su çukurun dibinde toplanır.
5) Tenceredeki su, kapağı kapatılarak ve karın içine gömülerek gece boyu korunabilir. Kar çok iyi bir yalıtkan olduğu için, sıfırın altındaki derecelerde bile suyun donmasını engeller.
6) Kişisel Su – Su şişenizin ağzının geniş olması gerekir, yoksa şişe ağzındaki su kolaylıkla donar. Gün boyu, vücudunuza yakın bir yerde en az bir şişe su taşımanız gerekmektedir. Vücut ısınız suyun donmasını engelleyecektir. Susuz kaldığınızda şişenin kolay ulaşılabilir olması önemlidir. Yalıtılmış su şişesi kapları yada termoslar işlevseldir. Diğer şişeler baş aşağı yalıtılmış bir şekilde (çorap içine vs) saklanır. Baş aşağı tutmak şişe ağzını donmaktan korur. Şişe kapağının sıkıca kapatılmış olmasına dikkat ediniz. Aksi taktirde su sızdırarak eşyaların ıslanmasına neden olur. Soğuk suyun içerisinde küçük buz kristalleri bulunabilir. Şişe vücut sıcaklığı ile ısındığında kapak genleşerek gevşer ve sızdırır. Geceleri suyun donmasını engellemek için şişelerinizi uyku tulumunun içine koyunuz.
7) Suyun alınması – Bazen su şişelerinin ve tencerelerin akar sudan yada gölden doldurulması başlı başına bir maceradır. Suyu aldığınız alanın emniyetli olmasına dikkat ediniz. Yüksek eğilimli kıyılara dikkat ediniz, suya düşebilirsiniz. Ayrıca, üzerine bastığınız buzun sizi taşıyacak kadar kalın olmasına dikkat ediniz. Bir yürüyüş veya kayak sopasına bağlanan şişeyi daha derine daldırabilirsiniz. Tencere tutamaklarına güvenmeyiniz, tencerenizi yitirebilirsiniz. Su aldığınız yeri işaretleyerek bir dahaki sefere kolay bulunmasını sağlayınız.
Suyun arındırılması – Kışın akar sudan aldığınız suyun bakteriyolojik ve diğer bulaşıklarla kirletilmiş olabileceğine dikkat ediniz. Yürüyüşe başlamadan önce, bölgedeki su durumu ile ilgili bilgi alınız. Suyun arındırılması gerekiyorsa, kışın uygulayabileceğiniz en uygun yöntemler aşağıda verilmiştir:
1. Kaynatma – Suyu en az 3-5 dakika (deniz seviyesinden her 300 m yükseliş için 1 dakika ekleyiniz, 3000 m’de en az 15 dakika) kaynatınız. Bu kış koşulları için en uygun yöntemdir.
2. Daha az etkili yöntemler:
o Filtrasyon- Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda bir filtreleme pompası sisteminin kullanılması önerilmez. Su filtrenin içerisinde donarak filtreyi yırtabilir. Bu nedenle, kışın filtreler büyük dikkatle kullanılmalıdır. Bir çok mikroorganizmayı uzaklaştıramayan adi filtreleri kullanmaktan kaçınınız.
o Kimyasal kullanımı (iyotlama veya klorlama) önerilmemektedir. Çünkü, düşük sıcaklıklarda bu kimyasalların etkisi azalmaktadır. Bunları, ancak su 15°C’ye ısıtıldıktan sonra kullanınız.