Gönderen Konu: Dumanlı Tabiat Parkı  (Okunma sayısı 4175 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8005
    • insan ve doğa
Dumanlı Tabiat Parkı
« : 27 Mart 2020, 08:50:37 »
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Dumanlı Tabiat Parkı, Türkiye'nin 219. tabiat parkı olarak ilan edildmiştir. Tabiat Parkı, Erzincan ili Refahiye ilçe merkezine kuş uçumu olarak yaklaşık 6 km mesafede olup karayolu ile ulaşım Refahiye ilçesinden batı yönünde ayrılan asfalt araç yolu kullanılarak sağlanmaktadır. Tabiat Parkı'nın kuzeyinde Altköy, güneyinde Kırıktaş, batısında Yazı ve Akarsu ile doğusunda Refahiye ilçe merkezi yer almaktadır.



Deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin metre olan ve yeşilin birçok tonunu barındıran tabiat parkı yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğrarken, kışın da kar yağışı nedeniyle beyaz ve yeşil bürünerek doyumsuz bir görüntü ortaya çıkıyor.

Dumanlı Tabiat Parkı, baskın olarak Sarıçam (Pinus sylvestris)’ın teşkil ettiği doğal iğne yapraklı orman yapısı ile temsil edilmektedir. Korunan alan içerisinde özellikle orta ve kuzey bölümlerde yoğun olmak üzere sarıçam ormanı içerisindeki boşluklarda genelde dağınık ve parçalı biçimde gözlenen dağ bozkırları da karasal ekosistemin bir diğer parçasıdır. Bu karasal ekosistem yapısına alanın batı sınırlarında çok küçük bir bölümde Sarıçam ile karışık İspir Meşesi toplulukları da habitat anlamında çeşitlilik kazandırmaktadır.

Gelişme Planı kapsamında gerçekleştirilmiş olan arazi gözlem ve literatür çalışmaları sonucunda Tabiat Parkı sınırları içerisinde tohumlu bitkilerden 80 familyaya ait 214 cins ve bu cinslere ait toplam 264 adet farklı bitki taksonu belirlenmiş olup bu taksonlardan 6'sı endemiktir. Yine Gelişme Planı kapsamında yapılan arazi ve literatür çalışmaları sonucunda Tabiat Parkı ekolojik sınırları içerisinde 6 iki yaşamlı, 9 sürüngen, 81 kuş ve 33 memeli olmak üzere toplam 129 omurgalı türün varlığı tespit edilmiştir.

Tabiat parkına gelenler birçok gölün etrafında yürüyüş yapmanın yanında bölgede ki bungalov evlerin de  konaklama imkanı bulacaklar.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2025, 10:44:11 Gönderen: GeZGiN »

Tags: