Gönderen Konu: Everest'in zirvesi insan dışkıları yüzünden mikrop saçıyor  (Okunma sayısı 2660 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7970
    • insan ve doğa


Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in başı dağcılarla dertte. Dağcıların dışkılarının dünyanın en yüksek zirvesinde birikmesi insan sağlığını tehdit ediyor


Everest'in zirvesi insan dışkıları yüzünden mikrop saçıyor

Dağcıların dışkılarının dünyanın en yüksek zirvesinde birikmesi nedeniyle salgın hastalıkların ortaya çıkma tehlikesi söz konusu.
Her sezon dağda ortalama 2 ay kalan 700’den fazla dağcı ve rehber Everest’e tırmanış yapıyor. Kısa zamanda bu kadar fazla insanın dağa çıkması ise beraberinde bazı lojistik zorluklar getiriyor. Bunlardan birisi de dağcıların ve şerpaların idrar ve dışkılarını dağda kaldıkları sürece buraya yapması.

KAMPLARDA TUVALET BULUNMUYOR
Everest’te Mart ayında başlayan tırmanış sezonu Mayıs ayı boyunca devam ediyor. Everest’in zirvesine kadar 4 kamp bulunuyor. Ana kamp 5 bin 300 metrede son kamp ise 8 bin 850 metrede, yani zirvede bulunuyor. Kamplarda çadırlar ve zorunlu ihtiyaçlar için çeşitli olanaklar bulunmasına rağmen, tuvalet bulunmuyor.

DAĞCILAR KARDA ÇUKUR KAZMAK ZORUNDA



Dağcılar tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için karda çukurlar kazmak zorunda. Yıllar boyunca biriken bu çukurlardaki dışkılar da artık çözülmesi gereken bir soruna dönüştü. 2008’den beri Everest’te rehberlik yapan Şerpa Dawa Steven bazı dağcıların yüksek kamplarda kullanmak üzere yanlarında tuvalet torbaları taşıdığını belirtti. Steven  sözlerine “Bu bir sağlık sorunu ve bu sorunun üzerini kapatmak yerine çözüm yolu bulunmalı” şeklinde devam etti.
Nepal hükümeti henüz bu sorunun çözümü için nihai bir plan ortaya koyabilmiş değil. Hükümetin Dağcılık Departmanı yetkilisi Puspa Raj Katuwal, ana kamptaki görevlilerin bu sezondan itibaren atıkları sıkı bir şekilde denetlemeye başlayacağını söyledi.
Bunun yanı sıra hükümet zirveden inen her dağcının yanında 8 kg. atığı da yanında getirmesini zorunlu kıldı. (bir dağcının rota boyuncaki atıklarının ortalama ağı 8 kg olduğu biliniyor) Bunun bir nebze de olsa dağda oluşan kirliliğin önüne geçeceği düşünülüyor.

4 BİNDEN FAZLA DAĞCI TIRMANDI
1953’de Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ve rehberi Tenzing Norgay tarafından keşfedildiğinden beri 4 binden fazla dağcı Everest Dağı’na tırmandı. Yüzlercesi de bu uğurda hayatını kaybetti.

Kaynak : http://www.posta.com.tr/yasam/HaberDetay/Everest-in-zirvesi-insan-diskilari-yuzunden-mikrop-saciyor.htm?ArticleID=271136

Tags: