Gönderen Konu: Dağcılıkta kullanılan ipler  (Okunma sayısı 5026 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 7970
    • insan ve doğa
Dağcılıkta kullanılan ipler
« : 15 Şubat 2015, 09:54:02 »
Dağcılıkta kullanılan ipler ana ipler ve yardımcı ipler olmak üzere ikiye ayrılır.




*Ana İpler

      Dinamik İpler
      Tam İp
      Yarım İp
      İkiz İp

      Statik İpler

*Yardımcı İpler
      Perlon
      Pürsik



İp Türü..................Çap (mm)............Ağırlık (g/m).......UIAA Düşüş Standardı     
Kalın Tek İpler           10.1 - 11 mm          65 - 77 g/m               10 - 17 düşüş
Normal Tek İpler        9.5 - 10 mm            60 - 64 g/m                7- 9 düşüş
İnce Tek İpler            8.9 - 9.4 mm           52 - 59 g/m                5 - 6 düşüş
Yarım İpler                8 - 9 mm                  41 - 53 g/m                6 - 16 düşüş
İkiz İpler                   7 - 8 mm                  37 - 42 g/m               12- 19 düşüş
Statik İpler               9 - 13 mm

Dinamik İpler

Tırmanışlarda kullandığımız ipler dinamik iplerdir. Yani esneyerek dinamik yüklere(mesela tırmanıcını düşmesi) dayanmak üzere tasarlanmışlardır. Genel kullanım için geçerli olan standard %6-%7 oranında esneyebilen iplerdir. Kullanım alanına ve görevine göre 8-11 mm çapında yaklaşık 50-60 m uzunluğundadırlar. Kullanımlarına göre tam ipler, yarım ipler ve ikiz ipler olarak ayrılırlar.

Tam İpler



Tam ipler tek başlarına lider düşüşü kaldırabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bunlarda kalınlıklarına göre sınıflandırılırlar (bakınız yukardaki tablo).

*Dinamik Tam İp

*Kalın Tam İpler
Yıpranmaya ve yoğun kullanıma karşı dayanıklıdırlar. Mantosu daha kalındır, kayalarda kesilmelere karşı daha dayanıklıdırlar. Ancak, ip oldukça ağırdır ve lider tırmanırken sürtünmesi daha fazladır. Bu açıdan uzun duvar tırmanışlarında pek tercih edilmez. Daha çok kapalı tırmanış duvarları, yoğun top-rope kullanımları için idealdirler.

*Standard Tam İpler
En yaygın kullanılan tam iplerdir. Ne çok ince ne de çok ağırlardır. Birçok emniyet aletiyle sorunsuz çalışırlar. Kısa lider tırmanışlar, geleneksel kaya tırmanışları ve alpin çıkışlarda kullanılabilirler.

*İnce Tek İpler
Bu ipler iki ip taşımak istemeyen tırmanıcılar için hafifliğiyle avantajlıdırlar. Uzun ve zor boltlu rotalarda, lider tırmanıcıya binen ağırlığı düşürmede oldukça faydalıdırlar. Ancak, çabuk yıpranmalarından ve toplamda taşıyabilecekleri düşüş sayısı az olduğundan yoğun kullanım için uygun değildir. Bir dezavantajları da ince çaplarında dolayı emniyetçi eline daha fazla yük bindirmeleridir. Kullanılacak emniyet aletinin bu iplerin çapına uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Yarım İpler



Dinamik Yarım İp
Yarım ipler, dolambaçlı uzun duvar rotaları için idealdir. Yarım İp Tekniği ile ipteki sürtünme ve düşüş anında malzemeye binen yük azaltılır. İki ip kullanıyor olmanız güvenliği arttırdığı acil durumlarda da oldukça faydalıdır. Ayrıca, yarım ipin en büyük avantajı iniş yaparken iplerin ucuca eklenmesiyle tek seferde çok daha uzun inişler yapılabilmesidir. Dezavantajı iki yarım ipin fazladan olan ağırlığıdır. Ayrıca, iki iple emniyet almak ve lider tırmanmak görece daha zordur. Dikkat, iki yarım ipin lider tırmanışda tek ip gibi kullanılması ipdeki esneme miktarını düşürecek size ve emniyet malzemelerine daha fazla yük binmesine neden olacaktır.

İkiz İpler

Bu ipler yarım iplerden daha incedirler, Ancak tek başlarına lider düşüşü kaldıramazlar. O açıdan tırmanış sırasında her zaman iki ip birlikte kullanılmalıdır. İniş için gene ipleri ucuca ekleyerek daha uzun inişler yapılabilir.

Statik İpler



Statik İp Makarası
Esneme özelliği olmayan(ya da kısıtlı olan) dayanıklı kalın iplerdir. Genellikle beyaz renklidirler. Tırmanış için kullanılmaz. İniş, kurtarma, ipte yapay tırmanma durumlarında tercih edilir. 200 m'ye kadar makaralar halinde bulunabilir.
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2015, 10:48:48 Gönderen: GeZGiN »

Tags: