Gönderen Konu: Akhlamad Şelalesi / İran  (Okunma sayısı 792 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8028
    • insan ve doğa
Akhlamad Şelalesi / İran
« : 11 Haziran 2024, 09:48:47 »
TAHRAN – Her ne kadar donmuş şelale tanımı gereği artık bir şelale olmasa da, İran'ın kuzeydoğusundaki Abshar-e Akhlamad gibi birçoğu hala ateşli turistlerin ilgisini çekiyor.



Horasan Razavi ilinde Meşhed'e yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta aynı adı taşıyan bir köyde yer alan Akhlamad şelalesi yaklaşık 40 metre yüksekliğindedir. Göletindeki fosiller ve maden yatakları, çağlayanın çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu kanıtlıyor.

Çetin geçen kış aylarında tamamen donan şelale, bir yandan muhteşem doğa manzaraları sunarken, diğer yandan kaya tırmanışçılarına meydan okuyor.

Bazı kaynaklara göre Abshar-e Akhlamad'ın Geç Jura dönemine ait olduğu iddia ediliyor. Yılın ilk birkaç ayında yoğun sağanak yağışlar nedeniyle muazzam miktarda su akıyor.

Ziyaretçiler bol elma ve kiraz ağaçlarıyla bilinen bir ortamda birkaç saat kalıp temiz havayı içinize çekerek rahatlayabilirler.

Ülkenin güvenilir su kaynaklarını korumaya yönelik devam eden mücadelelerine rağmen İran birçok güzel şelaleye ve çağlayana ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en yüksek, en vahşi ve en ağır şelaleleri arasında yer almasalar da onları dikkat çekici kılan şey, çoğunlukla kurak ve yarı kurak bölgelerden oluşan bir iklime sahip bir bölgede yer almalarıdır.

Bu nedenle güçlü bir akışa sahip bir şelale, yerli ve hatta bazı yabancı gezginlerin büyük çoğunluğu için oldukça dikkat çekici ve bir süreliğine görülmeye değer olacaktır.

İran platosunda 300'ün üzerinde şelale bulunmaktadır; en tanınmışlarından bazıları Fars vilayetindeki Margoon, Kerman vilayetindeki Rayen, Gilan vilayetindeki Latun, Kermanşah vilayetindeki Piran ve Horasan Razavi vilayetindeki Akhlamad'dır.
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2024, 09:52:31 Gönderen: GeZGiN »

Tags: