DoğaKolik - Doğanın Harikalarını Doğakolik ile Keşfedin
GEZGİNİN DÜNYASI - TRAVELLER'S WORLD => YURT DIŞI GEZİ NOTLARI => GEZİ NOTLARI => ASYA KITASI => Konuyu başlatan: GeZGiN - 12 Haziran 2024, 12:16:55
-
Bu şelale, Mazandaran eyaletinin Royan şehrinde ve yol üzerinde yer alıyor. Nour'a 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Güzel ve yemyeşil Mazandaran ili, doğasıyla birçok insanın seyahat etmek için tercih ettiği yerlerden biridir.
[attachimg=1]
Ülkenin kuzeyinde Mazandaran ilinde bulunan Abpari şelalesi en güzel şelalelerden biridir. Her yıl çok sayıda turist ve gezgin bu eşsiz şelaleyi ziyaret etmek için ülkenin kuzeyine seyahat ediyor. Bu yemyeşil ilde Terra şelalesi, Sang-e-Naw, Narm şelalesi ve eig şelalesi gibi başka şelaleler de bulunmaktadır ve bunların en güzellerinden biri Ab-pari şelalesidir.
Chalous Yolu'nun, ormanlarının ve yüksek ağaçlarının güzellikleri kimseden saklanmıyor. Bu yol üzerinden yaklaşık 50 km doğuya doğru ilerleyerek Nowshahr şehrini geçtikten sonra Mazandaran'ın en muhteşem şehirlerinden biri olan, yemyeşil doğası ve büyük pazarları olan Royan adlı bölgeye ulaşıyoruz. Ancak diğer tarafa gitmek isterseniz Royan şehrine 5 km uzaklıkta bulunan Noor şehrine gidebilirsiniz. Abpari şelalesi, Royan şehrinin yakınında, yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunmaktadır ve Royan şehrinin antik çağda Alam-deh olarak bilindiğini bilmek ilginçtir.
Abpari şelalesinin görünümü diğer şelalelerden farklıdır
Royan pazarının yakınında şelaleye giden bir yol var. Şelaleye giderken bu dolambaçlı yolun çevresinde uzun ve yüksek ağaçlar görüyoruz. Bu şelalenin görünümü diğer şelaleler gibi suyun dağın tepesinden bir anda akması değil, suyun kayaların ve vadinin içinden geçmesidir.
Bu şelale zemin üzerinde akmış olup, berrak suyu Mazandaran dağlarındaki kaynaklardan kaynaklanmış ve içinden akan yamaç, yolun diğer tarafına ve ormanlık vadilere doğru devam etmesine neden olmuştur. Bu ormanların çam ağaçları yüksek rakımda olup, daha alçak rakımlarda ve patikanın çevresinde diğer orman ağaçları görülmektedir. Şelaleye giden yol dar ve genişe yakın ama yanlarında durabileceğiniz düzgün bir patika var.
Royan turistik bölgesi çevresinde ve Abpari şelalesi boyunca turistlerin kolaylıkla seyahat etmesine olanak tanıyan kabul edilebilir tesisler bulunmaktadır. Bu şelalenin etrafındaki en önemli tesisler içme suyu, restoran ve kafeler, oturup vakit geçirmek, yemek ve çay içmek için iyi bir yer olan köşkler, tuvaletler ve gezginlerin ihtiyaç duyduğu diğer hizmetlerdir.
Abpari şelalesine ulaşım yolu çevresinde kamp yapmak için uygun yerlerin bulunduğunu da belirtmek gerekir. Yani geceyi geçirmek istiyorsanız kamp malzemelerinizi yanınızda getirmeli ve orman gecelerinin soğuk olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Kamp yapmanın yanı sıra konaklama için çevredeki yerel evleri veya otelleri de kullanabilirsiniz.
Bu bölgeye gelerek muhteşem doğanın güzelliklerini görüp keyifli anlar yakalamanın yanı sıra, buradaki hoş havadan ve tertemiz oksijenden yararlanabilir, egzersiz ve yürüyüş yapabilirsiniz. Çocuklarıyla birlikte seyahat eden ebeveynler, tüm ailenin şelale başında keyifli bir gün geçirebilmesi için alanın çevresinde çocuklara yönelik oyun alanlarının bulunduğunu bilmelidir.
Yakınlarda bulunan bir diğer turistik bölge ise aynı rotayı takip ederek ulaştığımız Yuş bölgesidir. Güzel doğasıyla Yush köyü turistlerin ilgisini çekiyor ve bu köyün Nima Yoshij'in doğduğu yer olduğunu bilmek ilginç. Abpari çevresindeki bir diğer köy ise Alamkuh ve Damavand adlı iki dağ arasında yer alan Kojoor köyüdür.
Royan yakınlarındaki Abpari şelalesinin yakınındaki diğer turistik yerler arasında hafta sonu dinlencesi için güzel bir alan olan Elimalat Gölü bulunmaktadır. Bu bölgedeki turistler tekneyle gezip balık tutmaya gidebilir ve güzel bir tatil geçirebilirler.
Ziyaret etmek için en iyi zaman
Herhangi bir bölgeye gitmeden önce, önceden oradaki hava koşullarını kontrol etmenizde fayda var, böylece kıyafet, ayakkabı ve diğer gerekli ve uygun eşyalarınızı yanınıza alabilir ve herhangi bir sorun yaşamazsınız. Elbette çoğu kişi Mazandaran şehrinin bol yağmurlu, bereketli ve bereketli topraklara sahip, güzelliğinin zirvesine ilkbahar ve yaz aylarında ulaşan bir şehir olduğunu biliyor.
Ayrıca yılın ilk yarısında bu bölgenin iklimi oldukça elverişli ve keyifli olduğundan Mazandaran'ı bu mevsimlerde çok sayıda turist ve gezgin ziyaret etmektedir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar yavaş yavaş soğuyor ama bilin ki sonbahar da bu bölgeye ayrı bir çekicilik katıyor. Ağaçların yaprakları sarıya dönerek sonbaharın gelişini haber verir.
Kışın bölge serinler, yağmur ve kar bölgeyi kaplar, bu nedenle uzun kış donları şelale boyunca araçla gitmeyi zorlaştırır ve bu mevsimde şelaleye seyahat edilmesi önerilmez. Elbette her biri kendine has özellikleriyle turistlerin ilgisini çeken bu alanların her mevsim ayrı güzelliklere ve manzaralara sahip olduğunu da belirtmek gerekir.
Bu şelale neden bu isimle anılıyor?
Antik çağda su yukarıdan atlar gibi uçuyordu, bu yüzden buna Ab-pari (su doldurma) deniyordu, ancak zamanla dağ şelalesi yıkanıp erozyona uğradı. Elbette bölge halkı arasında bu şelaleyle ilgili bir efsane vardır ve bu da ona pari adının verilmesine neden olmuştur. Bu güzel şelalenin dağlarla çevrili olması ona büyülü bir etki vermiş ki, geçmişte yöre halkı şelalenin yanından geçerken buranın bir peri (Farsça pari) evi olduğunu düşünmüş!
Bu bölgenin iklimi
Bu ilin ve bölgenin iklimi ılıman ve nemli olup, diğer yerler yani yükseklikler ve dağlar da değişken iklimlere sahiptir; Bu kesimlerde yılın bazı günlerinde ılıman iklim, bazı günlerinde ise soğuk dağlık iklim hakimdir. Genellikle denize yakın olması ve çoğu gün gökyüzünün bulutlarla kaplı olması nedeniyle hava yazın ılıman ve nemli, kışın ise ılıman, bazı günler ise kar ve buzla kaplıdır.