Gönderen Konu: Jesus de Tavarangue Harabeleri / Paraguay  (Okunma sayısı 696 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı GeZGiN

  • Yönetici
  • DoğaKolik
  • *****
  • İleti: 8028
    • insan ve doğa
Jesus de Tavarangue Harabeleri / Paraguay
« : 15 Ocak 2022, 12:45:47 »
Jesús de Tavarangue, Paraguay'ın Itapua şehrinde bulunan bir *Cizvit yerleşimi idi. Misyonerlik kalıntıları, Trinidad kalıntıları ile birlikte 1993 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak belirlendi.



Reducción de Jesús, başlangıçta Monday Nehri yakınlarında 1685 yılında şimdiki Alto Parana'da kuruldu. Misyon, 1760 yılında bugünkü yerine gelmeden önce birkaç kez taşınmıştır. Misyonun inşaatı 1767'de Cizvit'in Paraguay'dan atılmasıyla tamamlanamadı. Ana misyon kilisesi, İtalya'daki Sant'Ignazio Kilisesi'nin bir kopyası olarak inşa edildi. 70x24 metre boyutlarıyla, o zamanın en büyük kiliselerinden biriydi.

Mimarisinde taş minber, melek frizleri, kapı lentolarındaki gül biçimli oyma taş ve çan kulesi göze çarpmaktadır. Bu misyonların kalıntıları, kendine özgü tarzıyla işaretlenmiş bir yaşam ve eğitim biçimini göstermektedir.

1524'te Aleixo Garcia Paraguay. Siyasi, ekonomik ve sosyal konulardaki gelişimi, İspanyol fatihler ve topraklarını korumak için savaşan yerliler arasındaki silahlı çatışmalardan kaynaklanan yavaş bir süreçti.

1590'da İspanyollar Güney Amerika'da 10 şehir ve 40 koloni kurmuştu. Yerliler onların hizmetinde olmaya zorlandı (Encomienda sistemi).

İspanyol Kralı, korunmaları için bazı kararnameler çıkararak yaşam kalitelerini iyileştirmeye çalıştı, ancak bunlara uyulduğundan emin olmak için gerçek bir kontrol sistemine sahip olmak zordu. "Encomienda" sistemi, yerlilerin birçok isyanına yer verdi.

Misyonlar kuruluncaya kadar yerlilerin yaşam koşullarında gerçek bir iyileşme olmadı.

İlk Cizvitler, Asunción'un Piskoposu Alonso Guerra'nın talebi üzerine 1586 ve 1587'de Tucumán'a geldi.

Cizvitler, bölgedeki kasabaların veya Misyonların evanjelizasyonunu ve inşasını başlattılar.

Yaptıkları ilk şey, yerlilerin yaşadığı bölgelerde kendi kendine yeten kasabalar oluşturmak ve konuştukları Guaraní dilini bir yazı yapısı oluşturmak için incelemek (çünkü Guaraní halkı kendi dillerini yazmadı). Misyonerler sadece din hakkında bilgi vermekle kalmadılar, aynı zamanda Paraguay'ın sonraki gelişiminde büyük etkisi olan kamu düzeni, kültür, eğitim ve toplum kurallarını da belirlediler. Göçebe olan ve düzenli bir yaşama alışkın olmayan yerliler, kendilerini ormanda küçük topluluklar halinde kurdular. Cizvit Misyonlarının yakınında kasaba başına 2000 veya 3000 kişilik gruplar oluşturuldu.

Bu misyonerler grubu, günümüzde Brezilya, Paraguay'a ait olan bölgelerde yaklaşık 30 Misyon kurdu. Yapıların birçoğu korunmuş ve hasar görenler yeniden inşa edilmiştir.

Cizvitler ya da İsa Cemiyeti : genel merkezi Roma’da olan, Katolik Kilisesi’nin erkek bir tarikatıdır.
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2022, 23:34:37 Gönderen: GeZGiN »

Tags: